Lista medicamentelor contraindicate în perioada alăptării. Riscurile la care sunt expuși bebelușii

Lista medicamentelor contraindicate în perioada alăptării. Riscurile la care sunt expuși bebelușii
Publicat: 21/08/2012, 09:31
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

Sarcina nu este singura perioadă în care femeile trebuie să evite pe cât posibil să își trateze chiar și cele mai mici dureri cu medicamente. Și în perioada alăptării mamele trebuie să fie precaute în ceea ce privește administrarea de tratamente medicamentoase, deoarece unele pastilele pot afecta sănătatea copiilor.

Astfel, o banală durere de cap, de dinți sau de stomac poate pune mama în dificultate în legătura cu decizia pe care trebuie să o ia pentru a se simți mai bine și a scăpa de stările de disconfornt, fără ca bebelușul să sufere.

„Recomandarea noastra pentru mamele aflate în această situație este să se adreseze medicului încă de la început, pentru a elimina orice îndoială și pentru a obține sfaturi autorizate. Pentru unele medicamente putem spune că este suficient prospectul care are indicații în acest sens. Unele medicamente sunt total contraindicate, dar în mod clar orice medicament trebuie administrat cu precauție. De aceea sfatul medicului este atât de important, pentru că doar el știe dacă medicamentul se transmite sau nu în laptele matern și implicit copilului”, spune Cristian Lutan, directorul executiv adjunct al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Aspirina poate predispune la insuficiență hepatică la copil

Printre categoriile de medicamente care pot reprezenta un pericol pentru cel mic atunci când sunt luate de mame în perioada alăptării se numără sedativele, hipnoticele și antidepresivele. De exemplu, aspirina poate determina apariția insuficienței hepatice la copil, mai ales în timpul unor viroze.

Alte categorii de medicamente și produse interzise mămicilor în perioada alăptării sunt energizantele, dozele mari de vitamine, diureticele, laxativele, anticonceptionalele și toate suplimentele alimentare care conțin alcool, cum ar fi tincturile pentru creșterea poftei de mâncare.

Femeile trebuie să știe că alcoolul se transmite într-un procent foarte mare în lapte și de aceea consumul de alcool sau de produse care conțin alcool pe perioada alăptării este strict interzis.

„Recomand și atenție mărită în cazul ingerării de antibiotice în perioada alăptatului. De principiu, sunt sigure medicamentele care sunt recomandate și bebelușilor, precum și cele care au fost administrate în perioada sarcinii. Însă, cel mai bine este să aveți în vedere faptul ca medicamentele nu sunt bomboane și este important să consultați specialistul înainte de a lua orice medicament, pentru binele dumneavoastra și al copilului”, punctează dr. Evelina Moraru medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași.

Durerile de cap pot fi combătute cu o baie caldă

Specialiștii recomandă adiministrarea medicamentelor doar atunci când durerea este insuportabilă și numai cu avizul medicilor sau puteți combate durerile cu ajutorul metodelor alternative. Astfel, dacă este vorba de o intervenție stomatologică, este indicat să amânați cât puteți momentul, până se încheie perioada de alăptare și evitați să luați analgezice, fără avizul medicului.

În cazul în care vă confruntați cu migrene, puteți încerca să vă relaxați, să faceți o baie caldă sau să ieșiți la o plimbare afara cu sugarul. În cazul în care durerea este insuportabilă și persistă pe o perioadă lungă de timp adresați-vă medicului, pentru a vă recomanda cel mai optim tratament, care să nu afecteze starea de sănătate a micuțului.

Afecțiunile stomacale pot fi și ele combătute cu ajutorul remediilor naturale, mai spus medicii. Potrivit acestora, durerile de stomac pot fi ameliorate prin schimbarea alimentației în ziua respectiva. Pentru constipație se poate utiliza mierea, în combinație cu laptele.

Anemia poate fi tratata termporar prin modificarea alimentației și prin suplimentarea surselor de fier. Spanacul, ficatul de pui, de vită, cerealele, gălbenușul de ou, carnea de vită, broccoli, alunele, nucile, caiseșe uscate, drojdia, mazărea, lintea, pâinea de secară și varza de Bruxelles sunt doar câteva dintre sursele naturale de fier. Pentru absorbția fierului în organism este necesară o alimentație bogată în vitamina C, așa că sunt recomandate fructele și legumele, mai menționează medicii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
DNA l-a acuzat pe Coldea de spălarea banilor. Detalii incendiare
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×